cròniques ultralocals
temes: Arquitectura i moralitat, PGOU
etiquetes:

No volem este PGOUEl PGOU basa l’elevació d’altures en algunes zones en el fet que el nucli urbà antic suposen que s’ha expandit des del Castell i Santa Bàrbera cap avall en forma d’anells. En canvi, hi ha nombrosos indicis que fan pensar que l’expansió urbana es va fer quasi d’una tirada, durant el segle XVIII, des del carrer Tronc i Sagristà fins a la Cénia, seguint la forma d’un ventall al principi, amb grans carrers que baixen per l’alturó, de nord a sud i que en formarien les varetes: Sagristà-Tronc, Sagristà-Castell, la Torre, Colomer i Bartolico. Més avant, aquest ventall es converteix en una quadrícula perfecta, amb carrers llarguíssim, en costera, d’una gran bellesa: Bartolico, Macianet, Santa Bàrbera i Sant Francesc i dos més curts i que no arriben a tallar completament de nord a sud: la Pau i Col·lecta. Aquests carrers els tallen perpendicularment unes travesses que discorren d’est a oest: Manyo (el més llarg de tots, que travessa el barri antic de part a part), Poveda, Bouero i a la base del quadrat, Salamanca. El traçat quadriculat i quasi regular i l’amplària idèntica denuncien l’origen il·lustrat d’aquests carrers, semblant a la disposició urbana que el Marqués de Pombal va dissenyar per al barri de Baixa, a Lisboa, destruït per un terratrèmol i un tsunami posterior l’any 1755. Centre històric de Monòver des de l'aire

Una altra pista per a datar la zona antiga la trobem en les cases que tenen volades amb socarrats (unes rajoles de fang cuit amb dibuixos i de vegades el nom del propietari, la data de construcció o una invocació a la Marededéu). Les dates que apareixen en algunes d’aquestes volades són de finals del segle XVIII. Els socarrats es poden vore en algunes cases escampades per tot el barri antic, n’hi ha al carrer Lope de Vega, a la Goleja, al carrer Azorín, i en la zona que ens interessa ara, al carrer Fonament, Plaça de la Malva, Macianet i Bouero. Socarrat del carrer BoueroLes dates que apareixen en alguns d’aquests socarrats corresponen a les dècades finals del segle XVIII. Això vol dir que aquestes cases es van construir totes en la mateixa època: en la segona meitat del set-cents, i que la zona a què pertanyen no és un eixample posterior i ha de rebre, per tant, un tractament urbanístic semblant. Fora d’aquesta zona, trobem socarrats també en el carrer Escultor, cosa que fa pensar que el nucli de l’altet del Calvari també es va construir durant el segle XVIII.

Tal i com resulta de totes aquestes dades, el centre històric es va urbanitzar aprofitant l’altura de la muntanya, que facilitava l’airejament i seguint la cara sud, resguardada dels vents de ponent predominants durant l’hivern. A més a més, l’expansió urbana es va fer en la zona de pedra d’algeps, inapta per a cultius i apropiada per a obtenir el material de construcció dels edificis. Segurament en aquests anys es va espoliar el Castell i se’n va aprofitar la pedra per a alçar les cases.

El carrer Major servia de circumvalació i així ho va continuar sent fins que es va obrir la carretera de la Ronda. Per davall del carrer Major quedaven els horts, fèrtils, regats per l’aigua que venia de Xinorla i delimitats, dins el traçat urbà, justament, pel carrer dels Horts (Sant Joan i Maestro Don Joaquín). Els horts es van ocupar a partir de finals del segle XIX: Casino, plaça del Mercat, carrer Nou (Luis Martí) i Demetrio Poveda. L’expansió urbana dels anys seixanta i setanta va arramblar amb tota l’horta i el poble es va plantar davant de la rambla del Salitre. Encara en queden vestigis: un albercoquer delicadíssim tancat en una gàbia de ciment en la cantonada entre Daniel de Nueda i Dr. Fleming; i unes figueres moribundes per l’Avinguda de Pontereas.

Actualització del 6-5-2007: Sobre l’expansió urbana de Monòver durant el segle XVIII, és imprescindible l’estudi de Baltasar Palicio “El desenvolupament urbà de Monòver durant el segle XVIII”, Programa de Festes 2001, Ajuntament de Monòver, pàg. 56-62.

Model d’al·legació sobre el centre històric (word)
Model d’al·legació sobre el PGOU en conjunt (word)

1 comentari

21-1-2007

[...] ultralocàlia cròniques ultralocals « Salvem el centre històric (i II) Domini .cat » [...]

comenta-ho