ultralocàlia


 La volta a Monòver en 54 quadres

     Un campanar del Xinorlet. Una casa anònima del Fondó. Unes vinyes despullades  del  pla  del Manyà. La textura  d'unes  pedres.  Un corrent d'aigua de superfície vagament onada insinua un hort  que es regarà. Un transformador de la llum. La Penya de la Safra. Una bufada de vent alça una boira de pols i se'ns encega el paisatge. Verds  de coure rovellat. Marrons de rabassa d'olivera. Ocres  de polsim   d'argila. Carabassa  d'albercocs  madurs.   Blau   cel dentifrícic, metàl·lic, polit per una ponentada de somni.

    Havíem arribat al pati de la Casa de la Cultura i abans de passar el  llindar  de l'exposició ens havíem entretingut  recorrent  el mapa  del  cartell anunciador. Aquí estan els noms de  lloc,  els topònims que ens parlen d'un espai geogràfic familiar: les  Cases del Senyor, la Romaneta, el Fondó, el Xinorlet, el Manyà...  Quan trasponem   el  portal,  l'estètica  comença  a   contradir   la cartografia i immediatament ens trobem de viatge per un territori que   de  sobte  se'ns  ha  fet  estrany.  Aquestes  imatges   no corresponen  a  les que portem estampades en  la  retina.  Aquell campanar  del Xinorlet no és veritat. Aquell blau irritat, no  és el  cel de Monòver. Aquelles siluetes fantàstiques  d'unes  cases enmig de la polseguera d'una tempesta d'estiu, són pura fantasia. Aquelles  pedres calcàries, la recarada d'aquella  serra,  aquell carrer  que  tantes  vegades hem passejat, són  una  quimera,  un miratge, una al·lucinació.

Aquests  quadres  mostren  una nova realitat,  una  realitat  que corregeix  la  realitat mateixa, la que nosaltres  coneixíem,  la seua contemplació  ens  obliga  a  detenir-nos  per  tornar   a desxifrar-la. Allò  que  trobem emmarcat és  una  recreació  del nostre  espai geogràfic immediat: les pedanies?,  els  camps  de Monòver?  Una recreació que ens força a redescobrir una zona  del territori monover amb la qual tots els "ciutadans" tenim obert un plet  històric. Els seus habitants eren els camperos  essencials, molt més que els veïns d'un caseriu del Bilaire, de l'Alquebla  o de la Pedrera; ells es distingien per una paraula, una  cadència, una  forma verbal, de mosatros, ciutadans per  excel.lència,  els qui tenim domicili dins les fites de la Venta de Blai, la  rambla del  Salitre,  el Raval i la Sènia. Aquests  jóvens  pintors  han eixit  del casc urbà carregats de cavallets i pintures i amb  els ulls ben oberts i els pinzells en la mà s'han proposat tornar-nos una  visió estètica d'aquell món menyspreat en nom d'una idea  de modernitat  de  nou-rics. I aquesta visió, ah! ja no és  la  d'un Amanci  Martínez travestit de Cañís que va de "visita  de  soca", no,  no  han  acudit amb mirada arqueològica,  ni  amb  somriure benèvol,  no  han marxat amb l'afany del folklorista, ni  amb  la ridícula visió horaciana del senyoret, hi han acudit amb voluntat estètica; s'havien imposat un exercici retòric a l'altura del seu desig d'aprendre i de la seua vocació de dir i han tornat amb mig centenar  de quadres que ens diuen aquell món menystingut. En  un marc  han  encabit  un món i ens el restitueixen  en  nom  de  la justícia.  Ens el tornen estranyat perque ells són artistes i  el seu  ofici  no consisteix a reproduir la realitat, sinó  a  crear noves realitats autosuficients, autònomes, realitats creades  del no-res  o, com en aquest cas, a partir dels materials que el  món del real els ofereix.

    Es per això que aquells qui tanquen les portes a aquests creadors en  nom  de  no  se sap  quina  moral  abolida  i  simultàniament s'inflamen  d'amor patriòtic local estan negant la  mateixa  idea que  els enamora; li neguen l'alè vital i la condemnem a la  mort per  ofegament. Els pobles cultes estan obligats a  protegir  els seus  artistes,  ells  són els ulls de  la  col·lectivitat,  ells completen la nostra mirada insuficient, ells veuen més, més lluny i millor i el seu esguard ens fa mirar més, més lluny i millor. 

 (1993)

 

Pàgina  de Mario Rodríguez
Ruiz


Mario Rodríguez

Fabià Mira

M. Dolors Monzó


inici perpal Diccionari de l'Institut d'Estudis CatalansDiccionari Català-Valencià-Balear correu